Categorie: Nieuws uit de regio

Regionieuws donderdag 13 april

gepost 1 year ago, op donderdag, 13 april 2017 door Wim Van Geert

Pieter De Crem wacht de hoogstwaarschijnlijke fusie met Knesselare niet af om zijn eigen CD&V-lijst nu al te verjongen. Mathias Van de Walle, 24 jaar en laatstejaarsstudent rechten, heeft de eed afgelegd als nieuw OCMW-raadslid van Aalter. Bij de verkiezingen van 2012 was de jongste kandidaat op de CD&V-lijst van Aalter een dertiger en die fout wil De Crem geen twee keer maken. Van de Walle is iemand van de Jong CD&V die De Crem nu al via het OCMW wil lanceren.


De nakende fusie van Aalter en Knesselare heeft heel wat politieke gevolgen. Er komen minder politici, maar die gaan wel een stuk meer verdienen.
Vandaag heeft Aalter 25 gemeenteraadsleden en Knesselare heeft er 19. Samen zijn dat dus 44 politieke mandaten, maar in de fusiegemeente zullen dat er maar 29 zijn. Voor de verkiezingen van oktober volgend jaar zullen dus lijsten moeten gemaakt worden met 29 kandidaten. De politici gaan ook meer verdienen. Wie burgemeester of schepen wordt, zal meer verdienen, omdat het om een gemeente van 28.500 inwoners gaat. De burgemeester van de nieuwe fusiegemeente zal netto 3.690 euro per maand verdienen, maar moet daar wel nog van afdragen aan de partijkas. Vandaag heeft de burgemeester van Aalter om en bij de 3.000 euro en die van Knesselare 2.600 euro. Een schepen in de fusiegemeente zal netto ongeveer 2.500 euro verdienen. Vandaag verdient een schepen in Aalter 2.100 euro en in Knesselare is dat 1.800 euro.

De gerestaureerde Heistse reuzen Pier en Wanne zullen op zondag 25 juni, tijdens de jaarlijkse Oosthoekkermis in Heist, voor het eerst in het openbaar verschijnen. Ze worden dan ingehuldigd in Museum Sincfala. De voorbije maanden werden Pier en Wanne grondig gerestaureerd. De laatste jaren kwamen de reuzen niet meer buiten, omdat de kledij en de hoofden in slechte staat waren. Ze kregen ondertussen een nieuw hoofd in hars en nieuwe kleren. De imposante reuzen zijn 4,75 meter hoog.


  • Bron: Het Laatste Nieuws